Statutul Sindicatului Angajaților din România
Capitolul I – DISPOZIȚII GENERALE
Art.1 Denumire, sediu și însemne
- Denumirea sindicatului este „Sindicatul Angajaților din România”. În continuare, pentru denumirea organizației, se folosește „SAR”.
- Sindicatul este constituit ca persoana juridica si de drept privat, neguvernamentala, apolitica, cu caracter non-profit.
- Sediul sindicatului este in Bucuresti, sector 3, intrarea Odobesti nr.2 bl.V11 sc.A ap.4 parter, cod postal 032159.
- Sindicatul este afiliat la Federatia PUBLISIND.
- Insemnele sindicatului sunt prezentate in anexa 1 si fac parte integranta din prezentul statut.
Art.2 – Scopul infiintari sindicatului
- Sindicatul apara drepturile si interesele legitime ale membrilor de sindicat conform Constitutiei Romaniei si legilor tarii. Sindicatul apeleaza in numele membrilor, avand calitate procesuala activa, conform legii.
- Sindicatul este independent fata de toate organele de stat, fata de partidele politice si fata de oricare alte organizatii, indiferent de nivelul la care acestea sunt organizate.
Art.3 – Obiectivele sindicatului
- Sustinerea, la toate nivelurile, a drepturilor si intereselor membrilor sai.
- Apararea libertatii de actiune si de opinie a membrilor de sindicat.
- Urmarirea asigurarii protectiei profesionale si sociale pentru membrii de sindicat.
- Formularea si sustinerea de proiecte de acte normative sau modificari ale legislatiei existente, referitoare la oricare dintre drepturile si/sau interesele legitime ale membrilor sai.
- Organizarea si sustinerea unor actiuni cu caracter profesional, economic, social, cultural si sportiv.
- Dezbaterea si analiza problemelor specifice membrilor de sindicat, elaborarea de strategii si programe.
- Desfasurarea de activitati specifice profilului membrului de sindicat.
- Promovarea si imbunatatirea activitatii sindicale.
- Scrierea si implementarea de cereri de finantare propuse spre finantare din fonduri publice sau private.
- Colaborarea cu actori interesati ai pietii muncii, incheierea de contracte de colaborare cu diferiti actori de pe piata muncii.
- Asigurarea de asistenta actorilor interesati ai pietii muncii in vederea scrierii si implementarii de cereri de finantare finantate din fonduri publice si private.
- Organizarea de seminarii si conferinte ce vizeaza piata muncii si persoanele de pe piata muncii in general.
- Realizarea de cercetari si studii ce vizeaza piata muncii in general.
- Colaborarea cu mass media, sprijinirea activitatilor media sinergice cu obiectivele sindicatului.
- Identificarea, negocierea sau elaborarea de contracte colective munca, prin care sa poata fi stabilite clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi sau obligatii ce decurg din rapoartele de munca.
Capitolul II – CALITATEA DE MEMBRU DE SINDICAT
Art.4 – Dobandirea calitatii de membru de sindicat
- Poate deveni membru al sindicatului orice persoana, indiferent de rasa, nationalitate, sex, cult religios, care adera liber consimtit la prezentul statut si formuleaza o cerere scrisa (adeziune) in acest sens.
- Adeziunea se supune spre aprobare Biroului Executiv.
- Modelul de adeziune constituie parte integranta a statutului (Anexa 2).
- Adeziunea poate fi depusa la sediul sindicatului, transmisa in format fizic, in original prin Posta/curier, transmisa prin posta electronica in format scanat catre emailul oficial al organizatiei sau completata pe websiteul oficial al organizatiei.
Art.5 – Pierderea calitatii de membru de sindicat
- Pierderea calitatii de membru poate avea loc fie ca urmare a retragerii, fie ca urmare a aplicarii sanctiunii de excludere, avand ca efect și piederea calitații de reprezentant ales in organele de conducere ale Sindicatului Angajatilor din Romania.
- Cererea scrisa de retragere, datata si semnata se prezinta Biroului executiv. Cererea scrisa de retragere nu trebuie justificata.
Persoanele care au pierdut calitatea de membru al sindicatului nu au niciun drept asupra patrimoniului sindicatului si sunt obligate sa-si achite obligatiile financiare catre sindicat pana la data pierderii calitatii de membru.
Capitolul III – DREPTURI SI INDATORIRI
Art. 6 – Drepturile sindicatului
Drepturile sindicatului sunt:
- De a-si elabora propriile decizii si hotarari.
- De a-si alege liber delegatii.
- De a-si organiza gestiunea si activitatea.
- De a-si formula programe proprii de actiune.
- De a beneficia de protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare a exercitarii functiilor.
- De a dobandi, in conditiile legii, cu titlu gratuit sau oneros, orice fel de bunuri mobile si imobile necesare realizarii obiectivelor prevazute de Statut.
- De a constitui, administra sau de a participa la constituirea sau administrarea in interesul membrilor sai si in conditiile prevazute de lege:
- casa de ajutor propriu/reciproc;
- publicatii proprii;
- unitati sociale, de cultura, invatamant si cercetare in domeniul activitatii sindicale, societati comerciale, de asigurari, precum si banca proprie;
- fonduri proprii pentru sustinerea membrilor de sindicat in caz de actiuni sindicale, somaj, calamitate, boala, deces, etc.
- De a sprijini material membrii de sindicat in exercitarea profesiei.
- De a organiza si sprijini material si financiar activitati cultural-artistice.
- De a organiza si desfasura cursuri de pregatire/formare/calificare profesionala, in conditiile legii.
- De a obtine credite, in conditiile prevazute de lege.
- De a folosi mijloacele specifice de actiune in conditiile prevazute de lege.
- De a fi consultata la elaborarea proiectelor de acte normative care privesc legislatia specifica.
- De a apara in fata organelor de jurisdictie si a altor organe de stat drepturile membrilor de sindicat ce decurg din legislatia specifica.
- De a stabili prin reglementari proprii nivelul si modul de remunerare/motivare a reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatului, precum si pentru personalul de specialitate si administrativ din structurile sindicatului.
- De a se afilia la organizatii/asociatii pe plan national si international.
Art. 7 – Indatoririle sindicatului
Indatoririle sindicatului sunt:
- De a apara si promova drepturile si interesele profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor sai de sindicat.
- De a negocia si urmari aplicarea legislatiei nationale privind raporturile de serviciu.
- De a tine si organiza evidenta stricta a numarului de membri, a incasarilor si cheltuielilor de orice fel.
- De a informa membrii asupra activitatii sindicatului.
- De a folosi bunurile mobile si imobile apartinand sindicatului doar potrivit intereselor membrilor sai si de a nu dispune cu privire la impartirea acestora decat in caz de lichidare a sindicatului si in conformitate cu hotararea luata in Congres.
- De a informa membrii, in cazul sanctionarii acestora.
Art. 8 – Drepturile membrilor de sindicat
Drepturile membrilor de sindicat sunt:
- IMPLICARE: sa initieze si sa participe la activitatile sindicatului;
- APARARE: sa ceara organelor de conducere ale sindicatului sa actioneze pentru promovarea, apararea si reprezentarea drepturilor si intereselor lor;
- ALEGERE: sa aleaga organele de conducere si de control ale sindicatului
- TRANSPARENTA: sa solicite Comisiei de Cenzori verificarea activitatii financiare a sindicatului, costurile fiind suportate de solicitant;
- INFORMARE: sa fie informati cu privire la activitatea sindicatului;
- FACILITATI: sa beneficieze de avantajele sau facilitatile negociate de sindicat, precum si de alte servicii oferite de sindicat in conditiile stabilite de organizatie;
- LIBERTATE DE EXPRIMARE: sa-si exprime liber punctul de vedere cu privire la orice problema privind activitatea sindicatului;
- ELIGIBILITATE: orice membru de sindicat, poate fi ales in organele reprezentative conform prevederilor prezentului statut; Biroul Executiv al sindicatului poate decide in privinta exceptiilor de la criteriul vechimii, in situatii speciale, justificate (inexistenta candidaturilor, experienta deosebita etc.).
Art.9 – Indatoririle membrilor de sindicat
- sa cunoasca si sa accepte statutul sindicatului;
- sa contribuie la indeplinirea scopului si obiectivelor sindicatului;
- sa achite la timp cotizatia;
- sa respecte disciplina si ierarhia sindicala si sa actioneze pentru infaptuirea rezolutiilor, hotararilor si deciziilor sindicatului;
- sa participe la actiunile hotarate de sindicat prin unitate si solidaritate sindicala in vederea atingerii obiectivelor statutare;
- sa se abtina de la orice manifestari potrivnice rezolutiilor, hotararilor si deciziilor sindicatului;
- sa aibe un comportament conform cu regulile de conduita general acceptate in societate;
- sa nu aduca prejudicii intereselor si imaginii organizatiei si sa sustina activitatea sindicatului.
Capitolul IV – COTIZATIA
Art. 10 – Cotizatia
- Cotizatia reprezinta contributia lunara a fiecarui membru de sindicat;
- Cuantumul cotizatiei lunare este 30 lei si se retine pe statul de plata pe baza acordului membrului de sindicat, se poate achita direct liderilor de filiale, pe baza de dispozitie/chitanta, se poate depune in contul sindicatului de catre membru sau se poate plati online/sms prin sistemul special implementat.
- In cazul in care membrii titulari nu isi achita cotizatia pe o perioada mai mare de 5 luni, acestia isi pierd automat calitatea de membru si toate drepturile care decurg din aceasta. Biroul Executiv al sindicatului poate lua decizia de sanctionare a membrului cu avertisment si/sau suspendare pana la remedierea situatiei, prin emiterea de decizii. Membrii titulari suspendati din cauza neplatii cotizatiei sunt repusi in drepturi dupa aducerea dovezii platii la zi a cotizatiei.
- Pe documentele de plata, indiferent de modalitatea de plata, se va mentiona citet numele si prenumele pentru care se achita cotizatia, precum si perioada / luna.
- Cuantumul cotizatiei poate fi modificat de Congresul Sindicatului Angajatilor din Romania, decizia fiind aplicata imediat dupa aprobarea in instanta a modificarilor statutului in acest sens.
Capitolul V – STRUCTURA ORGANIZATORICA A STATUTULUI
Art.11 – Structura organizatorica
Structura organizatorica a sindicatului cuprinde:
- Congresul
- Biroul Executiv
- Comisia de cenzori
Art.12 – Organele de conducere
Organele de conducere ale sindicatului sunt:
- Congresul
- Biroul Executiv
CONGRESUL
Art.13 – Componenta
- Congresul este organul suprem de conducere al sindicatului.
- Congresul este alcatuit din urmatorii reprezentanti cu drept de vot:
- Reprezentantii membrilor de sindicat
- Membrii Biroului Executiv al sindicatului.
- Reprezentantii membrilor de sindicat se stabilesc pe baza normei de reprezentare de 3:100, cu conditia sa fie platitori la zi.
- Numarul de reprezentati ai membrilor de sindicat se mareste cu 1 pentru fractiunile care depasesc cu cel putin 1 jumatatea normei de reprezentare.
Art.14 – Intrunirea Congresului
- Congresul se intruneste la 4 ani in sedinte ordinare si ori de cate ori este necesar in sedinte extraordinare;
- Sedintele sunt statutar intrunite in prezenta a 1:2 din numarul membrilor Biroului Executiv si a 2:3 din numarul delegatilor conform Art.13 (3). Rezolutiile se adopta cu o majoritate simpla din numarul de delegati prezenti.
- In cazul in care nu se intruneste cvorumul prevazut, in termen de cel mult 30 de zile, Biroul Executiv convoaca un nou Congres, cvorumul de prezenta aplicabil fiind de cel putin jumatate din numarul delegatilor;
- Lucrarile Congresului sunt organizate si conduse de Biroul Executiv;
Hotararile Congresului se adopta cu majoritate simpla a voturilor exprimate de delegatii prezenti.
Art.15 – Atributiile Congresului
Atributiile Congresului sunt:
- Adoptarea ordinei de zi a lucrarilor Congresului;
- Adoptarea statutului sindicatului si aprobarea modificarilor statutului sindicatului;
- Alegerea/revocarea membrilor Biroului Executiv al sindicatului;
- Alegerea/revocarea membrilor Comisiei de cenzori;
- Aprobarea raportului Comisiei de cenzori;
- Adoptarea rezolutiilor si hotararilor;
- Aprobarea afilierii la organizatii/asociatii pe plan national sau international;
- Hotararea reorganizarii prin divizare/fuzionare sau incetarea activitatii, caz in care decide si asupra distribuirii patrimoniului sindicatului;
- Aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al sindicatului;
- Apobarea mandatului membrilor Biroului Executiv;
- Hotararea sanctiunilor;
- Hotararea asupra contestatiilor adresate;
Art.16 – Mandatul Congresului
- Congresul adopta rezolutii si hotarari prin vot deschis, cu majoritate simpla a voturilor exprimate de delegatii prezenti;
- Alegerile se fac prin vot secret pentru fiecare dintre urmatoarele functii ale Biroului Executiv: presedinte, vicepresedinte, secretar general;
- Pentru fiecare functie este declarat castigator candidatul pentru care a votat cel putin majoritatea simpla din numarul delegatilor.
- Pentru functiile ramase neocupate, se va organiza un nou tur de scrutin, in conditiile precizate anterior.
- Daca niciunul dintre candidati nu indeplineste conditiile prevazute la alin.(3), se organizeaza turul doi, cu primii doi candidati care au obtinut cele mai multe voturi; este declarat castigator candidatul care a obtinut majoritatea simpla din voturile valabil exprimate.
Art.17 – Alegeri
- Alegerile sindicale se desfasoara o data la 4 ani pentru toate nivelurile de conducere ale sindicatului, prin vot secret cu o majoritate simpla.
- Pe perioada alegerilor, pentru organele de conducere ale sindicatului, lucrarile Congresului sunt conduse de un comitet format din 3 membri alesi de adunare, numit „Comitetul de alegeri”. Acesta isi inceteaza activitatea dupa ce au fost alese organele de conducere ale sindicatului. Alegerile se fac prin vot secret cu o majoritate simpla din numarul delegatilor prezenti.
BIROUL EXECUTIV
Art.18 – Componenta
- Biroul Executiv este organul executiv ce realizeaza conducerea operativa a sindicatului, care aduce la indeplinire rezolutiile si hotararile Congresului.
- Biroul Executiv este alcatuit din:
- Presedinte
- Vicepresedinte
- Secretar general
- Biroul Executiv se intruneste de regula lunar sau ori de cate ori este nevoie, dar nu mai putin de o data pe an;
- Biroul Executiv este valabil intrunit doar daca sunt prezenti minim jumatate plus unu din membrii sai;
- Deciziile Biroului Executiv se adopta cu majoritatea simpla de voturi a celor prezenti, in caz de balotaj prevaland votul presedintelui;
- Membrii Biroului Executiv sunt alesi de Congres pentru o perioada de 4 ani;
- La sedintele Biroului Executiv pot participa in calitate de observatori, fara drept de vot si alti reprezentanti ai sindicatului
Art.19 – Atributiile
Biroul Executiv are urmatoarele atributii:
- Adopta ordinea de zi a sedintelor proprii;
- Indeplineste rezolutiile si hotararile Congresului, elaborand planuri concrete de actiune;
- Decide asupra solicitarilor de adeziune;
- Convoaca Congresul si Comisia de cenzori, facand propuneri pentru ordinea de zi a primelor doua.
- Poate decide infiintarea de comisii tehnice si de specialitate, stabilind mandatul, atributile si responsabilitatile in decizia de infiintare;
- Prezinta raport asupra activitatii sale Congresului.
- Avizeaza proiectul bugetului de venituri si cheltuieli;
- Asigura circulatia informatiei in cadrul sindicatului;
- Asigura si raspunde de administrarea patrimoniului sindicatului;
- Armonizeaza, promoveaza si apara interesele membrilor;
- Asigura incheierea contractelor individuale de munca, a conventiilor/acordurilor/protocoalelor de colaborare;
- Numeste delegati ai sindicatului in organismele bipartite/tripartite dupa caz;
- Analizeaza lunar activitatea financiara a sindicatului;
- Analizeaza propunerile presedintelui sindicatului, inaintate pe baza evaluarii periodice a activitatii individuale a membrilor Biroului Executiv si decide in conformitate cu hotararile Congresului;
- Realizeaza proiecte de strategie ale sindicatului;
- Decide cu privire la modificarea sediului sindicatului;
- Decide cu privire la aplicarea la proiecte in cadrul finantarilor externe;
- In situatii exceptionale, poate decide asupra modificarilor statutare justificate;
- Elaboreaza si aproba strategia generala a sindicatului;
- Stabileste programul de lucru si nivelul de reprezentare;
- Aproba organigrama si politica de personal a sindicatului;
- Organizeaza si conduce lucrarile Congresului;
- Indeplineste orice alte atributii stabilite in Congres;
- Reprezinta sindicatul;
- Hotaraste sanctiuni;
- Solutioneaza contestatii;
- Analizeaza
- Adopta decizii.
Art.20 – Membrii Biroului Executiv – atributii
Membrii Biroului Executiv indeplinesc urmatoarele atributii:
- Presedintele sindicatului:
- Reprezinta si angajeaza juridic sindicatul in plan national si international;
- Reprezinta interesele organizatiei in cadrul structurilor sindicale la care sindicatul este afiliat;
- Prezideaza lucrarile Congresului;
- Conduce activitatea Biroului Executiv;
- Raspunde de intarirea structurii organizatorice si functionale a sindicatului;
- Coordoneaza elaborarea de programe cu finantare externa, precum si alte proiecte;
- Evalueaza periodic activitatea individuala a membrilor Biroului Executiv si propune masuri in sedintele Biroului Executiv;
- Coordoneaza activitatea economica si financiar-contabila a sindicatului;
- In exercitarea atributiilor proprii, presedintele sindicatului emite decizii contrasemnate de secretarul general, sau in caz de absenta, de vicepresedintele sindicatului.
- Vicepresedintele sindicatului:
- Face propuneri Biroului Executiv pentru eficientizarea activitatii membrilor Biroului Executiv al sindicatului;
- Coordonează activitatea din cadrul comisiilor de dialog sau organismelor bipartite si tripartite;
- Asigura functionarea tuturor componentelor structurii organizatorice si urmareste respectarea Statutului si Regulamentului de Organizare si Functionare ale sindicatului;
- Coordoneaza activitatea economica si financiar-contabila a sindicatului;
- Coordoneaza activitatile privind promovarea intereselor organizatiei in legislatia aplicabila si de transpunere/respectare a prevederilor legislatiei interne si internationale in complexul legislativ specific;
- Urmareste permanent respectarea deciziilor Biroului Executiv si hotararilor Congresului;
- In absenta presedintelui sindicatului indeplineste atributiile acestuia;
- Are calitatea de purtator de cuvânt al organizatiei.
- Secretarul general
- Mentine o comunicare permanenta cu membrii de sindicat si alte structuri constituite de sindicat;
- Informeaza lunar Biroul Executiv cu privire la problemele membrilor de sindicat si demersurile efectuate pentru solutionarea acestora;
- Intocmeste procesele verbale ale sedintelor organelor de conducere ale sindicatului si organizeaza evidenta dezbaterilor, respectiv a hotararilor si deciziilor adoptate.
- Asigura actualizarea lunara a evidentei membrilor;
- Asigura informarea membrilor cu privire la activitatea organizatiei;
- Coordoneaza activitatile sindicale specifice;
- Mentine si dezvolta relatii cu alte organizatii nationale si internationale;
- Organizeaza lucrarile Congresului;
- In absenta vicepresedintelui, indeplineste atributiile acestuia.
Art.21 – Mandatul Biroului Executiv
- Biroul executiv adopta decizii prin vot deschis, cu majoritate simpla de voturi din numarul membrilor;
- Membrii de sindicat alesi prin vot in organele de conducere la diferite niveluri ale organizatiei, pot renunta la aceasta calitate;
- Renuntarea se notifica Biroului Executiv;
Biroul Executiv va informa Congresul despre situatia prevazuta la alin.(1) precum si despre demersurile intreprinse ca urmare a acesteia.
COMISIA DE CENZORI
Art. 22 – Comisia de cenzori
- Comisia de cenzori este organul de control financiar al sindicatului, fiind alcatuita din 3 membri titulari aprobati de Congres care desemneaza si presedintele comisiei.
- Comisia de cenzori are urmatoarele atributii:
- Verifica corectitudinea activitatii financiar-contabile, conform prevederilor legale;
- Verifica incadrarea in prevederile bugetului de venituri si cheltuieli;
- Propune solutii si/sau sanctiuni.
- Comisia de cenzori se intruneste anual sau ori de cate ori este nevoie, la convocarea Biroului Executiv si prezinta rapoarte.
- Membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba calitatea de membri de sindicat afiliati la Sindicatul Angajatilor din Romania.
Capitolul VI – PATRIMONIUL SI VENITURILE SINDICATULUI
Art. 23 – Patrimoniul
- Patrimoniul sindicatului este alcatuit din bunuri mobile, bunuri imobile si mijloace banesti. Sursele patrimoniului sunt:
- Cotizatii
- Venituri realizate din activitati proprii
- Dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditiile legii
- Donatii, sponsorizari si alte surse.
- Patrimoniul sindicatului este indivizibil si netransmisibil.
- La data consituirii, patrimoniul sindicatului este de 1.000 lei.
Art.24 – Situatia patrimoniului la incetarea activitatii
- Dizolvarea sindicatului se face in temeiul hotararii adoptate de Congresul a sindicatului cu majoritate de 2/3 din totalul membrilor.
- Operatiunile legate de dizolvarea sindicatului sunt efectuate de o comisie speciala, numita de Congres. Comisia speciala intocmeste o documentatie privind distribuirea, transmiterea sau, dupa caz, lichidarea patrimoniului sindicatului, conform celor stabilite de Congres.
- In cazul incetarii activitatii, fara a se adopta o rezolutie asupra patrimoniului, oricare dintre membrii sai are dreptul de a se adresa tribunalului conform legii.
Capitolul VII – RECOMPENSE SI SANCTIUNI
Art. 25 – Recompense
- Pentru activitatea desfasurata membrii de sindicat pot fi recompensati cu:
- Premii in bani sau bunuri;
- Diplome de merit si distinctii;
- Titluri onorifice.
- Facilitati diverse.
- Procedura de acordare a recompenselor este stabilita in Regulamentul de Organizare si Functionare a sindicatului.
Art.26 – Sanctiuni
- Pentru incalcarea prevederilor statutului si Regulamentului de Organizare si Functionare, precum si pentru alte prejudicii sau daune rezultate din compromiterea rezolutiilor, hotararilor si deciziilor sindicatului, membrii de sindicat (inclusiv reprezentantii alesi in organe de conducere) pot suporta sanctiuni.
- Procedura de acordare a sanctiunilor este stabilita in Regulamentul de Organizare si Functionare al sindicatului.
Capitolul VIII – DISPOZITII FINALE SI TRANZITORII
Art. 27
Sindicatul are personalitate juridica, cont in banca si stampila proprie.
Sindicatul poate avea insemne proprii, insigne, legitimatii, drapel, imn etc.