La Ministerul Muncii tocmai s-a încheiat ședința Comisiei de dialog social convocată ca urmare a inițierii unui proiect de OUG care modifică Legea – cadru a salarizării nr. 153/2017. Modificarea vizează tăierea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, până la un cuantum maxim de 300 lei brut, aproximativ 172 lei net/lună.
Reprezentanții din zona sindicală au solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului sub rezerva părăsirii ședinței pe proiectului respectiv.
Proiectul de OUG apărut ”peste noapte” va fi supus avizării de către Plenul CES în cursul zilei de astăzi, deși în regulaemntul de organizare și funcționare CES este prevazut un termen de 2 zile lucrătoare înainte de data efectivă a ședinței pentru tansmiterea proiectul ordinii de zi și a materialelor aferente către membrii.
Prin acest proiect de OUG, nu se mai face nicio distincție: toți angajații din sistemul public primesc până la 172 lei pentru aceste riscuri. Vorbim despre riscurile efective ale celor care lucrează în temperaturi extreme, inhalare și expunere la substanțe toxice, expunere la bacterii, viruși etc.
Demersul Executivului sfidează angajații care se expun la riscuri de vătămare pe durata exercitării atribuțiilor de serviciu, deși speranța de viață a angajaților din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.
Mai mult decât atât, în lipsa oricăror măsuri reale de recuperare și refacere a capacității de muncă, Bolojan propune limitarea concediului suplimentar de odihnă pentru salariații care își desfășoară activitatea în condiții periculoase și vătămătoare la doar 1–3 zile pe an. Această măsură echivalează cu eliminarea oricărei forme de compensare sau de ameliorare a riscurilor la care acești angajați sunt expuși zilnic prin natura muncii lor.
Este dovada clară că noul Guvern nu va mai aplica principiile ambalate frumos înainte de luarea în primire a mandatelor – acele principii care vorbeau despre eliminarea camarilei de partid, reducerea bugetelor pentru partide, măsuri punctuale pentru veniturile exagerate ale clientelei politice care ocupă funcții publice.
În realitate, Executivul dă dovadă de nesimțire politică și crește numărul vicepremierilor de la 3 la 5, iar sacrificații de serviciu rămân tot cei cu veniturile cele mai mici, care sunt, de fapt, și cei care țin în viață aparatul bugetar.
Sindicatul Angajaților din România, prin Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical, se va opune în scris măsurilor luate ”pe genunchi” care nu fac distincția între cei cu venituri foarte mari și cei cu venituri care se situează sub nivelul de subzistență.
Echipa Sindicatului Angajaților din România