În Monitorul Oficial al României nr. 165 din 25 februarie 2025 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 64 din 20 februarie 2025 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. V alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice.
Normele se aplică lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru şi stabilesc procedura privind decontarea achiziției de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană, de către angajatori.
Această sumă de 500 lei este suma maximă ce poate fi decontată de către angajator pentru acoperirea cheltuielilor lucrătorului ocazionate de:
a) necesitatea folosirii pentru prima oară de către lucrători a dispozitivelor de corecție speciale;
b) necesitatea modificării dioptriei lentilelor dispozitivelor de corecție speciale purtate de lucrători;
c) necesitatea schimbării ramelor sau a lentilelor, în cazul deteriorării datorate uzurii normale a acestora, dar nu mai devreme de un an de la data decontării anterioare.
Decontarea de către angajator a dispozitivelor de corecție speciale are la bază recomandarea medicului de medicina muncii, emisă pe baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale.
Documentele justificative în baza cărora se efectuează decontarea sunt:
a) recomandarea medicului de medicina muncii și rezultatele examenului oftalmologic;
b) factură fiscală;
c) bon fiscal sau extras de cont pentru plățile efectuate prin virament bancar.
Considerăm că locul de muncă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății vederii fie prin expunerea la riscuri evidente, fie prin efectele pe termen lung ale condițiilor de muncă, multe profesii contribuind la dezvoltarea unor afecțiuni oculare care pot afecta calitatea vieții și productivitatea. Astfel, aşa cum am afirmat într-un articol anterior, prețul sănătății angajaților plătit de statul român în efortul său continuu de a asigura performanța și productivitatea în muncă este de 500 lei, iar abia astăzi provocările generate de respectarea acestui drept au fost clarificate.
*Echipa Sindicatului Angajaților din România