Datele statistice arată o creștere alarmantă a cazurilor de violență în familie, la nivelul inspectoratelor de poliție fiind înregistrate aproape 59.500 de dosare numai anul trecut.
Totodată, și numărul victimelor care își fac curaj să iasă din relațiile abuzive și să își reclame agresorii este în ușoară creștere, de la un an la altul, IGPR arătând faptul că în 2024 au fost emise peste 13.000 de ordine de protecție.
O propunere legislativă care prevede modificări ale Legii nr. 217/2003 privind violența domestică a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, for decizional, și vizează următoarele aspecte:
• majorarea pedepselor cu 50% pentru agresorii care au încălcat anterior un ordin de protecție, de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă;
• menținerea ordinului de protecție provizorie (OPP) până la pronunțarea unei hotărâri în primă instanță;
• extinderea cercului de solicitanți pentru un nou ordin de protecție (după expirarea celui anterior), incluzând reprezentanți legali, procurori, autorități specializate sau furnizori de servicii sociale, cu acordul victimei.
• asistență juridică obligatorie pentru victime în cazul contestării ordinului de protecție provizorie.
Organizația noastră salută acest demers și reiterează dezacordul total față de acest tipar de comportament. Susținem adoptarea și promovarea permanentă a unor măsuri cuprinzătoare de natură juridică și la nivel de politici pentru a preveni astfel de violențe și pentru a proteja și a ajuta victimele.
Echipa Sindicatului Angajaților din România