↬ Atenție! Suportul pentru JavaScript nu este disponibil.

Pentru a funcționa corect, sarpublisind.ro solicită ca suportul pentru JavaScript să fie activat. Vă rugăm să verificați configurația browser-ului.

Sindicatul Angajaților din România este o organizație sindicală dedicată protejării și promovării drepturilor tuturor angajaților din țara noastră, indiferent de domeniul de activitate sau tipul de angajator.
Sindicatul Angajaților din România este o organizație sindicală dedicată protejării și promovării drepturilor tuturor angajaților din țara noastră, indiferent de domeniul de activitate sau tipul de angajator.
PUBLISIND este cea mai activă federație sindicală din perspectiva acțiunilor sindicale și a reacțiilor sociale organizate în conformitate cu prioritățile și strategia organizației. Mitingurile și acțiunile diversificate de protest organizate cu consecvență și cu impact social și mediatic semnificative contribuie la ajustarea legislației în corelare cu prioritățile setate.

Efectele HG 1004/2023 și dezinformarea în sistemul sanitar

În spațiul public circulă, cu complicitatea sindicatelor așa-zise ”tradiționale” din sistemul sanitar, informații menite să inducă panică în rândul asistenților medicali din România.

În numele membrilor noștri din Divizia Medicală și din respect pentru cei care au îmbracat halatul asistenței medicale, facem următoarele precizări:

Hotărârea Guvernului nr. 1004/2023 introduce Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2023-2030, aducând o serie de modificări importante în sistemul medical, printre care și impunerea studiilor universitare pentru asistenții medicali, drept condiție obligatorie pentru accederea în profesie, cu scopul declarat de ”a alinia standardele educaționale din România cu cele europene”.

Afirmația propagată conform căreia asistenții medicali în activitate, absolvenți de studii postliceale ar fi obligați să urmeze studii universitare pentru a-și păstra locul de muncă este FALSĂ.

Într-adevăr o astfel de ipoteză ar genera agravarea deficitului de personal de specialitate, ar pune presiune financiară asupra acestora concomitent cu necesitatea reorganizării programului de lucru, ceea ce ar putea determina abandonul profesional.

Însă, având în vedere principiul neretroactivății legii, asistenții medicali angajați în baza vechilor reglementări, anterior implementării acestei strategii își pot continua activitatea fără vreo altă condiționare.

În concluzie, adoptarea HG 1004/2023 NU afectează personalul medical angajat deja în sistem, ci produce efecte pentru viitor, în sensul că impune absolvirea studiilor universitare de către persoanele care doresc să acceadă în profesia de asistent medical.

Echipa Sindicatului Angajaților din România

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.