↬ Atenție! Suportul pentru JavaScript nu este disponibil.

Pentru a funcționa corect, sarpublisind.ro solicită ca suportul pentru JavaScript să fie activat. Vă rugăm să verificați configurația browser-ului.

Sindicatul Angajaților din România este o organizație sindicală dedicată protejării și promovării drepturilor tuturor angajaților din țara noastră, indiferent de domeniul de activitate sau tipul de angajator.
Sindicatul Angajaților din România este o organizație sindicală dedicată protejării și promovării drepturilor tuturor angajaților din țara noastră, indiferent de domeniul de activitate sau tipul de angajator.
PUBLISIND este cea mai activă federație sindicală din perspectiva acțiunilor sindicale și a reacțiilor sociale organizate în conformitate cu prioritățile și strategia organizației. Mitingurile și acțiunile diversificate de protest organizate cu consecvență și cu impact social și mediatic semnificative contribuie la ajustarea legislației în corelare cu prioritățile setate.

Decontarea ochelarilor de vedere. Cât valorează sănătatea angajaților pentru statul român

În cursul anului 2024 a fost adoptată OUG nr.53/2024, act normativ prin care autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, indiferent de sistemul de finanțare şi de subordonare, puteau deconta lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru dispozitive de corecție speciale în limita sumei de 500 lei/persoană.

Conform notei de fundamentare, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul de decontare în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

Ulterior, prin H.G. pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. V din Ordonanța de Urgență nr.53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, au fost reglementate următoarele aspecte:

  • mecanismul privind decontarea achiziției de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană, de către angajatori, care implică parcurgerea etapelor prevăzute la art.5 – art.15 din Hotărârea Guvernului nr.1028/2006, asigurarea de către medicii de medicina muncii a supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 355/2007, efectuarea de către lucrători a unui examen al ochilor și al vederii, un screening vizual, cu ocazia controlului medical la angajare, periodic și ori de câte ori apar probleme ale vederii care ar putea fi puse în legătură cu activitatea care implică un echipament cu ecran de vizualizare, și a unui examen oftalmologic, dacă este cazul;

  • definirea angajatorilor și lucrătorilor cărora li se aplică prevederile art. V din Ordonanța de Urgență nr.53/2024;

  • definirea sintagmelor “dispozitiv normal de corecție”, “dispozitiv de corecție special” și “utilizarea în mod obișnuit a unui echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru ”;

  • tipul de cheltuieli efectuate de către lucrător care poate fi decontat de către angajator;

  • suma maximă decontată de angajator și situația în care costul de achiziție a aparatului de corecție special, dovedit de lucrător cu documente justificative de plată este mai mic de 500 lei/persoană;

Aici puteți consulta mecanismul de acordare a celor 500 de lei – prețul sănătății angajaților plătit de statul român în efortul său continuu de a asigura performanța și productivitatea în muncă.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.