↬ Atenție! Suportul pentru JavaScript nu este disponibil.

Pentru a funcționa corect, sarpublisind.ro solicită ca suportul pentru JavaScript să fie activat. Vă rugăm să verificați configurația browser-ului.

Sindicatul Angajaților din România este o organizație sindicală dedicată protejării și promovării drepturilor tuturor angajaților din țara noastră, indiferent de domeniul de activitate sau tipul de angajator.
Sindicatul Angajaților din România este o organizație sindicală dedicată protejării și promovării drepturilor tuturor angajaților din țara noastră, indiferent de domeniul de activitate sau tipul de angajator.
PUBLISIND este cea mai activă federație sindicală din perspectiva acțiunilor sindicale și a reacțiilor sociale organizate în conformitate cu prioritățile și strategia organizației. Mitingurile și acțiunile diversificate de protest organizate cu consecvență și cu impact social și mediatic semnificative contribuie la ajustarea legislației în corelare cu prioritățile setate.

Ședință de dialog social pentru soluții pe piața muncii. Care au fost principalele subiecte?

La finalul lunii februarie a avut loc o ședință coordonată de ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale Simona Bucura-Oprescu, fiind abordate teme de interes pentru angajații din România, precum formarea și actualizarea competențelor, dialogul social, actualizarea standardelor ocupaționale în acord cu cerințele pieței muncii, incluziunea persoanelor cu dizabilități și noile reglementări privind transparența salarială.

Principalele aspecte rezultate cu ocazia discuțiilor:

–  Competențe pentru viitor

Pentru a răspunde cerințelor tot mai dinamice ale pieței muncii, MMFTSS susține dezvoltarea competențelor. În cadrul Planului Educațional și Ocupațional (PEO) va fi pilotată inițiativa conturilor individuale de învățare.

–  Actualizarea standardelor ocupaționale

MMFTSS, în parteneriat cu ANC, are în vedere elaborarea/revizuirea unui număr de 380 standarde ocupaționale/calificări. Se va realiza o analiză a dinamicii pieței muncii și consultări cu specialiști. Standardele ocupaționale trebuie să fie adaptate nevoilor pieței muncii.

–  Un pas important pentru siguranța la locul de muncă

România a ratificat Convenția OIM 190/2019, iar legislația privind securitatea muncii va fi modificată pentru a include măsuri clare de prevenire a violenței și hărțuirii. Angajatorii vor avea obligația de a implementa politici interne și de a oferi instruire angajaților.

– Integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități

Firmele cu peste 50 de angajați trebuie să se asigure că minimum 4% din personal sunt persoane cu dizabilități. De asemenea, angajatorii trebuie să colaboreze cu ONG-urile specializate pentru identificarea persoanelor cu dizabilități care au specializarea cerută de postul ce urmează să fie ocupat.

–  Digitalizare și transparență

Sistemul REGES-ONLINE, care va înlocui REVISAL, este programat să intre în funcțiune în jumătate a acestui an. Acesta va permite angajaților un acces facil la propriile date și va asigura o transparență mai mare. Totodată, Directiva (UE) 2023/970 privind transparenț̦a salarială urmează să fie transpusă în legislația națională până în iunie 2026.

SAR reiterează necesitatea unui dialog social constructiv între Guvern, Sindicate și Patronate în vederea construirii unei piețe a forței de muncă puternice.

Sursă foto: mmuncii.ro

*Echipa Sindicatului Angajaților din România

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.